Využití social CRM v podnicích - Vitásek, Tomáš (2012)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl analyzovat současných stav používání systémů pro řízení vztahů se zákazníky v malých a středních podnicích situovaných na území České republiky. Druhým hlavním cílem je pak -- na základě historického vývoje podnikových informačních systémů -- charakterizovat a popsat změny přístupu od klasického CRM k Social CRM a užití sociálních sítí jako nového kanálu a prostoru pro podnikání. Na základě teoretické části pak bude zpracován dotazník, jenž v šetření bude předložen společnostem z oboru informatiky a výpočetní techniky. Výsledky analýzy tohoto dotazníkového šetření pak poslouží jako základ pro určení směru, kterým se současné CRM a jeho propojení se sociálními sítěmi ubírá. Dále budou v této diplomové práci rozebrány základní vlastnosti podnikových stránek na sociální síti Facebook a to, jak jednoduché je vytvořit takovýto profil.