PŘÍČINY A DŮSLEDKY DLOUHODOBÉ NEZAMĚSTNANOSTI V ČESKÉ REPUBLICE V OBDOBÍ 2000 - 2010 - Lukas, Miroslav (2012)
Dlouhodobá nezaměstnanost je jedním z nejsledovanějších ekonomických problematik vyspělých států. Ve své práci jsem si vytkl za cíl analýzu příčin a důsledků této nezaměstnanosti v České republice. Mým předpokladem je ověření skutečnosti, že nynější příčiny dlouhodobé nezaměstnanosti souvisí mimo jiné s dosaženým vzděláním a se zařazením do věkových skupin, a že důsledky mohou vést ke změnám sociálního postavení jedince a ekonomicky zatěžují státní rozpočet. Tato práce se zabývá prvky aktivní politiky zaměstnanosti k omezení této nezaměstnanosti. V této BP je využita metoda logické indukce. V práci je provedena komparace problematiky dlouhodobé nezaměstnanosti v České republice s vybranými státy Evropské unie, Spojenými státy americkými a vybranými státy OECD. Závěrem jsou ze zjištěných dat nastíněny zjevné souvislosti mezi ekonomickými ukazateli a dlouhodobou nezaměstnaností a z toho vyplývající doporučení ke zmírnění této nezaměstnanosti v České republice.