Návrh funkcionality ideálního chytrého domu - Zumr, Jiří (2012)
Dům, ve kterém má rodina bydlet, by měl být postaven pro specifický životní styl obyvatel a inteligentně reagovat na jejich aktuální či měnící se potřeby. V současné době jsou v některých novostavbách tyto požadavky již částečně řešeny. Předkládaný projekt vychází ze situace rodin obývajících starší zástavbu, která již nevyhovuje jejich potřebám a při rekonstrukci zvažují transformaci do tzv. "inteligentního" domu či bytu. Projekt řeší fungování moderního bydlení, které reflektuje životní styl a způsob, jakým má být dům nebo byt užíván. Zohledňuje umístění jednotlivých komponent systému (řídící a regulační prvky, ovládací prvky, kamery, čidla, audiovizuální techniku, apod.), jejich vzájemné propojení až po vybrané konkrétní typy komponent, které jsou v souladu se stylem a designem interiéru. Práce vychází z popisu ideální funkcionality chytrého domu s cílem vytvořit návrh řešení chytrého domu na základě vytypovaných aktuálně dostupných technologií. Detailně je rozpracován návrh užití dostupné technologie pro ovládání domácích spotřebičů.