Který režim produkuje lepší sportovní výsledky - kapitalismus, nebo socialismus? - Janoušek, Filip; Lahvička, Jiří, 1975-; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
V této práci zkoumám vliv politického režimu na úspěchy na poli sportu. Rozdíl mezi socialismem a kapitalismem zkoumám na základě medailových výsledků na 5 sportovních akcích (Letní olympijské hry, Zimní olympijské hry, Atletické mistrovství světa, Plavecké mistrovství světa, Gymnastické mistrovství světa) mezi lety 1949-2009. Pro zjištění vlivu politického režimu jsem použil dva modely - základní model, který se podobá běžným modelům z již existujících studií tohoto tématu a model s dummy pro země, který využívá metodu fixních efektů. Tato práce se oproti současnému výzkumu liší v jejím zaměření na vliv politického režimu na sportovní úspěchy a v širším spektru zkoumaných sportovních událostí. Z modelů vyplývá, že socialistické země převyšují ty kapitalistické, s podobnou populací a HDP na hlavu, o 1,8-3,7 procentních bodů podílu na celkovém počtu udílených medailí. I na ostatních soutěžích se tak potvrdily výsledky jiných prací na toto téma pro Letní olympijské hry.
Vedoucí práce: Jiří Lahvička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses