Analýza a návrh rozšiřitelnosti MES řešení v potravinářské společnosti - Soukup, Milan (2012)
Diplomová práce se zabývá efektivním využitím informačního systému MES (Manufacturing Execution System) v potravinářské společnosti. Modulárně vystavěný systém poskytuje účinnou podporu výrobního procesu na operativní úrovni. Práce se zaměřuje na analýzu již implementovaného standardního řešení ve výrobním závodě společnosti, s cílem navrhnout rozšíření stávajícího řešení o funkční oblast, zacílenou na podporu efektivního využití energetických zdrojů. Pro dosažení cíle bylo zapotřebí detailního seznámení s celkovou korporátní IS/ICT konstrukcí, v součinnosti s energetickou koncepcí společnosti. Navržené řešení se opírá o aplikaci interní MES projektové metodiky, vedoucí k přesné specifikaci energetické komponenty v rámci výrobního závodu. Kromě samotného návrhu řešení by vyvozené závěry diplomové práce měly posloužit jako argument pro výhodnost nasazování MES systému do dalších výrobních závodů společnosti.