Co ovlivňuje poptávku po návštěvnosti utkání v házené? - Pokorný, Michael; Lahvička, Jiří, 1975-; Klesla, Arnošt; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
V této bakalářské práci je na základě dat o 516 utkáních nejvyšší české házenkářské soutěže (Extraliga) a 918 utkáních nejvyšší německé házenkářské soutěže (Bundesliga) analyzována poptávka po návštěvnosti házené v obou zemích. Mezi hlavní rozdíly mezi oběma poptávkami patří to, že v Německu se divák rozhoduje, zda jít na utkání podle aktuální i dlouhodobé formy obou týmu, naproti tomu v Česku se zajímá pouze o aktuální formu domácích a dlouhodobou formu hostů. Rozdílné je také působení teploty, v Česku je ideální teplota, při které by přišlo nejvíce lidí na házenou, 8,75°C, kdežto v Německu návštěvnost klesá se stoupající teplotou. Vliv vzdálenosti v obou zemích není velký, se zvětšující se vzdáleností klesá návštěvnost (v ČR o 3,2% na 100 km, v Německu o 0,8%). Pokud byl zápas vysílán v televizi, byla poptávka větší (v ČR o 12,3%, v Německu o 14%). Tato proměnná tedy spíš než substituci vyjadřuje atraktivitu a důležitost utkání. Stejné je v obou modelech to, že ideálním hracím časem jsou odpolední hodiny, v Česku pak chodí o víkendu více diváků než v pracovní dny. V obou zemích také nebyla prokázána konkurence s populárnějšími sporty (v ČR s fotbalem a hokejem, v Německu s fotbalem). Z hodnot fixních efektů lze vyčíst to, co z průměrných návštěvností, v Německu chodí v absolutním měřítku několikanásobně více diváků. Sezonní fixní efekty pak v obou zemích ukázaly razantní pokles návštěvnosti v poslední sezoně (2011/12).
Vedoucí práce: Jiří Lahvička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses