Podnikatelský plán - založení vinařství - Matoušek, Jan (2012)
Cílem práce je vytvoření podnikatelského plánu pro založení vinařství, zhodnocení jeho ekonomické životaschopnosti a ocenění pro nabídnutí podílu na společnosti investorovi. V teoretické části je popsána zejména struktura podnikatelského plánu a obsahové součásti jednotlivých kapitol. Dále jsou zhodnoceny výhody a nevýhody jednotlivých právních forem podnikání a popsány ekonomické ukazatele podniku, které jsou relevantní pro zhodnocení ekonomické smysluplnosti projektu. V praktické části je popsáno založení vinařství dle navržené struktury podnikatelského plánu včetně zpracování komplexního finančního plánu. Na základě finančního plánu je vyhodnocena ekonomika tohoto projektu a je provedeno ocenění metodou DCF pro stanovení nabízeného podílu pro potenciálního investora do tohoto projektu.