Obchodování CFD kontraktů na mezinárodním měnovém trhu - Krtička, Pavel (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou CFD kontraktů s důrazem na ty kontrakty, které jsou obchodovány na mezinárodním měnovém trhu Forex. V úvodní části práce je tento typ trhu detailně charakterizován jak z pohledu finančních instrumentů, tak i z hlediska jeho účastníků a konkrétních měnových párů. Další část práce je již věnována samotným CFD kontraktům, především jejich charakteristickým rysům, druhům, výhodám a nevýhodám, komparaci s vybranými finančními nástroji. Jsou zde též vymezeny základní druhy obchodních příkazů, se kterými se můžeme, jakožto obchodník CFDs, v praxi setkat. Závěrečná část se pak zabývá příkladem uzavření CFD kontraktu na konkrétní měnový pár z pohledu individuálního investora. Primárním cílem práce je tedy zanalyzovat a zhodnotit tento druh finančního derivátu; sekundárním cílem je pak vytvoření určité představy o tom, jak lze prostřednictvím tohoto kontraktu reálně obchodovat na mezinárodním měnovém trhu.