Vliv příjmu a zaměstnavatele na míru štěstí v České republice - Valentová, Adela (2012)
Práce zjišťovala vliv příjmu a referenčního příjmu na pociťované štěstí či spokojenost se životem. Rovněž byl zkoumán vliv typu zaměstnavatele -- vliv velikosti firmy, rozdílu mezi soukromým a veřejným sektorem a rozdílu mezi podnikatelem a zaměstnancem. K analýze byla užita data pro Českou republiku z 1., 4. a 5. vlny European Social Survey z let 2002, 2008 a 2010. Byl zjištěn slabý pozitivní vliv absolutního příjmu na štěstí, pozitivní vliv referenčního příjmu, který by znamenal přítomnost "tunelového efektu", který vysvětluje pozitivní vliv referenčního příjmu jako signál budoucí prosperity. Vyšší štěstí bylo nalezeno u podnikatelů a zaměstnanců veřejného sektoru. Významnost velikosti firmy na štěstí zaměstnanců nebyla potvrzena. Dobré zdraví či spolužití s partnerem jsou však determinanty s podstatně silnějším vlivem na štěstí. Zlepšení zdraví má na štěstí stejný vliv jako ztrojnásobení platu, spolužití s partnerem má vliv na štěstí ještě o něco vyšší, zhruba jako 3,5 násobek platu.