Obrat v přístupu ke státu blahobytu v USA - důraz na aktivní politiku zaměstnanosti prezidenta Clintona - Dusil, Jakub; Johnson, Zdenka, 1983-; Tajovský, Ladislav, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce se zabývá reformou sociálního systému USA uskutečněnou podpisem Billa Clintona pod Zákonem o pracovních příležitostech a osobní odpovědnosti v roce 1996 a jejími dopady na americký trh práce. Z historického exkurzu vychází předpoklad, že úspěch aktivní politiky zaměstnanosti závisí nejen na dostatku pracovních míst a programů zvyšujících zaměstnatelnost občanů, ale také množství opatření motivujících k hledání práce. Clinton dal na počátku svého druhého funkčního období vzniknout nejvýznamnějšímu právnímu předpisu posledních desetiletí, který spolu s opatřeními pozitivně motivujícími k práci nově stanovil tvrdé podmínky příjemcům sociálních dávek pro jejich udržení a zapříčinil výrazné změny v chování skupin obyvatel nejvíce závislých na příjmech ze státní pokladny. Dopady těchto opatření na trh práce a změnami jednotlivých ukazatelů se zabývá analýza v závěrečné kapitole práce, která ukazuje nárůst míry participace na trhu práce, významné snížení množství příjemců sociálních dávek a v neposlední řadě také zlepšení životních podmínek Američanů pomocí ukazatele míry chudoby.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses