Vypovídající schopnost inflačních prognóz a jejich vliv na měnově-politický režim cílování inflace - Frýbová, Kateřina (2013)
Cílem bakalářské práce je dokázat špatnou vypovídací schopnost inflačních prognóz, na nichž je založen měnově-politický režim cílování inflace, kdy především v nestabilním období hospodářských cyklů se prognózy významně odlišují od skutečné inflace. V práci jsou porovnány inflační prognózy a skutečná inflace v České republice, Švýcarsku, Spojených státech amerických a Velké Británii v letech 1999 až 2011. Centrální banky u vybraných zemí mají podobné inflační cíle a měnově-politický režim, přesto mezi nimi existují nezanedbatelné odlišnosti. I přes tato lokální specifika jsou výsledky pro všechny zkoumané země v zásadě shodné. Z regresní analýzy skutečné inflace a inflačních prognóz je zřejmé, že vypovídací schopnost (zejména podmíněné) prognózy je minimální.