Analýza trhu reportingových platforem - Grund, Michal; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
K manažerskému rozhodování v dnešní době už nedochází pouze v kanceláři u PC. S dramatickým rozvojem mobilních zařízení (typicky chytré telefony a tablety) a dostupnosti internetu se mění i způsob přístupu ke klíčovým, strategickým datům a především jejich prezentaci. Tato diplomová práce analyzuje trh s business intelligence platformami, dedikovanými pro mobilní zařízení, formou srovnání vybraných výrobců, kteří hrají zásadní roli v tomto segmentu. V úvodních, teoreticky zaměřených kapitolách je kladen důraz na vysvětlení klíčových pojmů business intelligence, mobile business intelligence a patřičných souvislostí, zejména vývoj trhu s mobilními zařízeními a dramatický rozvoj dostupnosti internetového připojení. Dále v teoretické části následuje sestavení seznamu kritérií, na základě kterých jsou potom srovnávány vybrané platformy. Tato kritéria zahrnují nejen uživatelský, ale i technický pohled na srovnávané produkty, mezi kterými nechybí platformy od společností IBM, MicroStrategy, SAP a Oracle. K vyhodnocení nejlepší platformy slouží dvě metody. Nejprve jsou srovnány na základě přidělených hodnocení jednotlivých kritérií, následuje párové porovnání. Závěrečná, prakticky zaměřená kapitola, obsahuje průvodce stažením, instalací, následnou konfigurací a především tvorbou a distribucí reportů a dokumentů šitých na míru mobilním zařízením jako např. iPad. Celý tento postup je dokumentován na vítězné platformě MicroStrategy Mobile Suite 9.3, která vyniká napříč spektrem stanovených kritérií. Získala nejen nejvyšší průměrné známky hodnocení, ale zvítězila i metodou párového srovnání nad všemi ostatními platformami. Diplomová práce tedy slouží k základní orientaci na mladém trhu business intelligence platforem rozšířených o moduly dedikované pro mobilní zařízení a nese doporu
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses