Algoritmy pro řešení speciálních problémů batohu a jejich výpočetní složitost - Sem, Štěpán; Ivánek, Jiří, 1953-; Kalčevová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práce se zabývá variantami problému batohu a možnostmi jejich řešení, dále potom vlivem speciálního tvaru konkrétního zadání (instance) na efektivitu testovaného postupu. Předkládá rovněž možnosti převoditelnosti mezi popsanými úlohami, jakož i jejich spojité rozšíření (spojitou relaxaci). Z řad klasických algoritmů popisuje algoritmus L3 a řešení superklesajícího problému batohu, z řad pravděpodobnostních algoritmů Metodu Monte Carlo, simulované žíhání a genetické algoritmy. Diskutovány jsou i další možnosti. Nedílnou součást práce tvoří doprovodná aplikace, která sloužila k vytvoření podkladů zde uváděných a může být rovněž použita k řešení dalších instancí.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses