Měření averze k riziku pomocí hry “Deal or no deal” - Šimek, Jan; Zajíček, Miroslav, 1975-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
V práci se zabývám měřením averze k riziku pomocí britské televizní soutěže "DEAL OR NO DEAL" vysílané na stanici Channel 4. V této televizní soutěži mají její účastníci možnost vyhrát velmi vysoké peněžní částky na základě prostého rozhodování mezi dvěma variantami bez potřeby mimořádných znalostí nebo dovedností. Z pozorovaných rozhodnutí zkoumaného vzorku 46 soutěžících jsem určil průměrné hodnoty Arrow-Prattova koeficientu relativní averze k riziku pro dva odlišné modelové rámce omezené racionality a různé úrovně počátečního bohatství. V průměru soutěžící vykazují riziko averzní chování. Změny hodnot RRA koeficientů v závislosti na hodnotě počátečního bohatství jsou v souladu s teorií očekávaného užitku. Dále jsem shledal závislost intenzity relativní averze k riziku jednotlivých soutěžících na věku, pohlaví, vzdělání a etnické příslušnosti jako nevýraznou. S využitím konceptů vycházejících z prospektové teorie jsem dospěl k závěru, že soutěžící ve svém rozhodování částečně zohledňují dosavadní průběh hry.
Vedoucí práce: Miroslav Zajíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses