Analýza dopadů zavedení limitního opatření na náklady na předvolební kampaně politických stran - Šimůnková, Barbora; Minárik, Pavol; Pícl, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem práce je poskytnout dostatek argumentů, na základě kterých bude možné posoudit případný vliv zavedení zákona upravující výši volebních nákladů politických stran v České republice. Práce analyzuje data hospodaření politických stran na Slovensku, kde takový zákon fungoval, a porovnává je se stavem v České republice. Odborníci, zabývající se problematikou volebních nákladů, odhalují některé zájmové skupiny, pro které může být přijetí zákona přínosné a naopak. Mezi takové skupiny patří velké a malé politické strany, politické strany u moci a vyzyvatelské politické strany. Práce nezapomíná ani na analýzy nevládních organizací, které se pokusily monitorovat efekty, a největší nedostatky regulace. Závěr práce přináší poznatek, že na voliče při výběru kandidáta, působí řada významnějších faktorů, například politická a společenská situace v zemi, dobře odvedená volební kampaň atd. Výše volebních nákladů tak nemusí hrát významnou roli, jaká je jí připisována. Na základě tohoto poznatku může být takový zákon považována za další marketingový nástroj, který používají politické strany pro získání voličů.
Vedoucí práce: Pavol Minárik
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses