ZHODNOTENIE KONVERGENCIE V RÁMCI EU-DÔRAZ NA KOMPARÁCIU STARÝCH A NOVÝCH ČLENSKÝCH ŠTÁTOV - Filip, Michal; Čadil, Jan; Brožka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Táto diplomová práca hodnotí konvergenciu v rámci Európskej únie so zameraním na staré členské krajiny v porovnaní s novými. Teoretická časť práce sa zaoberá pozadím pojmu konvergencia a ďalšími teóriami vysvetľujúcimi ekonomický rast. Nasledujúca časť práce zhodnocuje makroekonomické ukazovatele vo vnútri spoločenstva a významné determinanty ekonomickej výkonnosti jednotlivých krajín meraných pomocou HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily, HDI indexom a pod. Analytická časť práce skúma podmienenú konvergenciu alebo divergenciu jednotlivých blokov na základe metódy Baroo Sala i Martina, pomocou regresnej analýzy. Práca ďalej skúma variačný koeficient, sigma a beta konvergenciu jednotlivých blokov. Na záver hodnotí úroveň a rýchlosť konvergencie Českej a Slovenskej republiky na úrovni NUTS 3.
Vedoucí práce: Jan Čadil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses