Úpadkové trestné činy - Valíček, Jan (2012)
Diplomová práce se zabývá zvláštní skupinou trestných činů, které souvisejí nebo mohou souviset s úpadkem dlužníka a insolvenčním řízením. Práce se v prvé a druhé části věnuje obecnému úvodu do obou právních oblastí, a sice do insolvenčního práva a trestního práva. Ve třetí kapitole se práce zaměřuje na propojení obou právních oblastí, které se odráží ve skupině tak zvaných úpadkových trestných činů. Postupně rozebírá jednotlivé trestné činy, k čemuž využívá zákonných norem, odborné literatury a judikatury. Čtvrtá část zpracovává dostupná statistická data týkající se úpadkové kriminality, která poskytuje Policie České republiky. Nakonec práce hodnotí společenskou škodlivost úpadkových trestných činů, jejich zákonnou úpravu a ochranu před nimi.