Možnosti presentace dat v aplikacích business intelligence - Tůma, Martin (2012)
Práce se zabývá možnostmi presentace dat v aplikacích business intelligence (BI). Cílem práce je vytvořit metodiku pro reportování a vizualizaci dat s využitím nástrojů Microsoft SQL Server 2008 Business Intelligence Development Studio a Microsoft Excel 2010. Zhodnotit a identifikovat možnosti zobrazení dat využívajících percepce informací na podvědomé úrovni ve výše zmíněných nástrojích. Identifikovat trendy na trhu business intelligence z pohledu vizualizace dat. V první části je práce zaměřena na analýzu současného trhu BI s ohledem na trendy ve vizualizaci dat. V následující části jsou zkoumány možnosti percepce vjemů na podvědomé úrovni, které jsou následně promítnuty do tvorby metodiky reportování. Podobně je zkoumáno i lidské vnímání barev. Představeny jsou vhodné a nevhodné vizualizace dat v podobě nejčastěji využívaných grafických forem. Práce přibližuje takové metody, které zajišťují, že data nebudou zobrazena tendenčně a zkresleně. Vlastním přínosem práce je vytvoření metodiky reportování, která respektuje životní cyklus reportu, stejně jako logickou návaznost kroků projektového managementu.