Zdravá strava ve vnímání českého spotřebitele - Hlaváčová, Markéta (2012)
Cílem práce bylo zjistit a popsat asociace, které spotřebitelé spojují se zdravou stravou. Především zjistit to, co si pod pojmem zdravá strava představují a jaké další motivy spotřebitele v souvislosti se zdravou stravou napadají. K zjištění těchto asociací bylo využito hloubkových rozhovorů ZMET. V práci jsou prezentovány výstupy výzkumu a dále informace týkající se širšího kontextu trhu se stravováním, zejména pak specifik marketingu zdravé stravy. Poznatky je možno využít při plánování marketingového mixu potravinářských firem. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že zdravé stravování pro spotřebitele nepředstavuje konzumaci určitého specifického druhu potravin, ale jde o přístup ke stravování. Přístup ke stravování, který zohledňuje to, jaká strava a jaké chování je pro člověka z hlediska zdraví vhodné. Zdravou stravu pro respondenty představovala zejména domácí jídla z kvalitních, čerstvých, přírodních surovin. Podle vyjádření respondentů, je zdravá strava stravou, která odpovídá řadě principů. Zejména jde o princip pestrosti a vyváženosti.