Výsledek hospodaření versus daňový základ v České republice - Malíková, Klára (2012)
Teoretická část práce je zaměřena na definici základních pojmů majetkové podstaty, penězní a akruální báze. Dále na výsledek hospodaření, jeho složky a rozdíly od základu daně. Značná část práce se věnuje rozdílnému pojetí nákladů a výnosů podle účetních předpisů a daňového zákona. Práce pojednává o jednotlivých nákladech a výnosech z hlediska jejich daňové účinnosti a vlivu na úpravu výsledku hospodaření na základ daně. Praktická část práce je věnována empirickému výzkumu podílu splatné daně na výsledku hospodaření na vzorku vybraných obchodních společností.