Vliv Aloise Rašína na měnovou politiku Československa - Jetmarová, Petra (2012)
Tato diplomová práce mapuje prostředí, které bylo na území českých a slovenských zemí za období Rakouska-Uherska a následně ilustruje poválečné následky a výchozí podmínky nového státu, Československa. Objasňuje počáteční okamžiky státu a jeho hospodářskou situaci. Je zde charakterizován Bankovní úřad Ministerstva financí a průběh měnové odluky. Samotná kapitola je věnována významné osobnosti Aloisi Rašínovi a jeho dalším počinům při správě státního hospodářství.