Vzdělání obyvatel jako faktor regionálního rozvoje v České republice - Cimpová, Jana (2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku regionálního rozvoje ve vazbě na vzdělanostní strukturu České republiky. Hlavním cílem práce je zjistit, zda úroveň dosaženého vzdělání má vliv na regionální rozvoj. Za jednotky regionů jsou zvoleny kraje České republiky NUTS 3. Regionální rozvoj byl vymezen ekonomickými ukazateli, konkrétně HDP na obyvatele, průměrnou hrubou měsíční mzdou, dlouhodobou nezaměstnaností, přímými zahraničními investicemi a zaměstnaností ve vybraném sektoru. Protože je v dnešní době přikládán značný význam vysokoškolskému vzdělání, je jako vysvětlující proměnná závislostní analýzy zvolena právě dosažená úroveň vysokoškolského vzdělání ekonomicky aktivních obyvatel. Pro zjištění závislosti úrovně vysokoškolského vzdělání a ekonomických ukazatelů definujících regionální rozvoj je využita metoda lineární regresní analýzy. Pro srovnání výsledků jsou zvoleny dva roky u každého vybraného ukazatele, díky kterým je možnost sledovat vývoj vlivu vzdělání na regionální rozvoj.