Vývoj datového skladu na platformě Teradata a Informatica v sektoru pojišťovnictví - Šiler, Zdeněk (2012)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem datového skladu na technologické platformě TERADATA a Informatica Power Center (dále jen IFPC). TERADATA poskytuje robustní databázový systém vhodný pro ukládání velkého objemu dat a rychlé zpracování dotazů nad těmito daty. Produkt Power Center slouží jako nástroj pro vývoj ETL procesů. Oba nástroje patří k vyspělým technologiím pro budování velkokapacitních datových skladů. Spojení databázového systému TERADATA a ETL nástroje IFPC vytváří výkonnou platformu pro vývoj datového skladu, kde jsou ukládány velké objemy dat napříč celým podnikem. Práce analyzuje oba nástroje při budování datového skladu a specifika jejich využití v sektoru pojišťovnictví. Práce je rozdělena do dvou hlavních tematických bloků -- teoretické a praktické části. Teoretická část práce detailně popisuje databázový systém TERADATA a ETL nástroj IFPC, včetně analýzy business intelligence architektury v segmentu pojišťovnictví, kde se často využívá této platformy pro budování a rozvoj datového skladu. Práce popisuje architekturu databázového systému TERADATA a způsob, jakým TERADATA ukládá data a zpracovává dotazy. Dále jsou charakterizována specifika, která je nutno zohlednit při vývoji datového skladu nad databázovým systémem TERADATA, a zároveň jsou analyzovány jeho výhody a nevýhody. Databázový systém TERADATA je konfrontován s ostatními konkurenčními databázovými systémy. Práce se věnuje také obecné charakteristice ETL nástroji IFPC - architektuře a jednotlivým komponentám. Jsou zkoumány výhody a nevýhody IFPC oproti konkurentům dostupným na trhu. Závěr teoretické části analyzuje synergické efekty platformy TERADATA a IFPC. Práce objasňuje reálné výhody spojení obou prostředků při budování a rozvoji datového skladu. Praktická část demonstruje použití nástrojů TERADATA a IFPC při v