Problémy nezaměstnanosti - Havlová, Irena (2012)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat oblast problematiky nezaměstnanosti a zjistit, jakým způsobem byla míra nezaměstnanosti v posledních letech ovlivněna přijatými legislativními změnami. První část práce pojednává o nezaměstnanosti obecně, o problémech nejvíce ohrožených skupin na trhu práce, ilustruje vývoj míry nezaměstnanosti, ale především se týká právních úprav přijatých v posledních letech, a to zejména změn v zákoně o zaměstnanosti. Druhá část práce je zaměřená na nově zavedený institut veřejné služby. Zabývá se nejen vlastní právní úpravou, ale naráží i na praktické problémy, které se po zavedení veřejné služby objevily. Pro srovnání uvádím i způsoby řešení situace v zahraničí a také možné podněty pro zlepšení dané situace.