Spotřeba a rovnováha v době finanční globalizace - Stelzerová, Tereza (2013)
Tato diplomová práce je zaměřena na zkoumání nerovnovážných procesů, mezi nejdůležitější je řazena dlouhodobě se prohlubující globální finanční nerovnováha z pohledu mezinárodních toků kapitálu a vnější nerovnováha různých oblastí světa sledovaná na bázi běžných účtů platební bilance. Dále je práce zaměřena na zkoumání tendencí ohrožujících ekonomickou prosperitu euroatlantické civilizace z pohledu úspor, spotřeby a akumulace kapitálu také ve spojení se stárnutím obyvatelstva. Na tyto současné problémy vrhla lepší světlo také finanční, hospodářská a probíhající dluhová krize. Situace je chápána jako neudržitelná, vyžadující zavedení výrazných změn, aby bylo možné předejít výraznému úpadku evropské společnosti vzhledem k světu.