Nehoda a náhoda - Vliv velkých sportovních akcí na nehodovost bezprostředně po nich - Kučera, Petr (2012)
Pokud je řidič automobilu pod vlivem alkoholu, jízda je nebezpečnější a riziko dopravní nehody podstatně vyšší, než když řidič automobilu alkoholem ovlivněn není. Jednou z příčin dopravních nehod zapříčiněných konzumací alkoholu před jízdou by mohly být významné sportovní události. Práce, která pracuje s denními daty z let 2007 až 2011, zkoumá vliv významných sportovních událostí v České republice, jako jsou zápasy české fotbalové a hokejové reprezentace, na počet silničních dopravních nehod pod vlivem alkoholu. Práce prokázala, že největší vliv na počet dopravních nehod pod vlivem alkoholu měly zápasy české fotbalové reprezentace. Nicméně v regresních analýzách se na pětiprocentní hladině významnosti nepodařilo prokázat vliv významných sportovních událostí na počet dopravních nehod pod vlivem alkoholu.