Ověření účetní závěrky a výroční zprávy ve vybraném podniku - Málek, Jan (2012)
Cílem této diplomové práce je ověření účetní závěrky a výroční zprávy v konkrétně vybraném podniku, přičemž aplikační části předchází teoretické vymezení nejnovější auditorských postupů, legislativních a jiných úprav v České republice. Práce je nejprve zaměřena na teoretická východiska týkající se auditu účetní závěrky a výroční zprávy. V první kapitole jsou charakterizovány nejdůležitější pojmy související s auditingem jako předmět auditu, jeho cíle, uživatelé účetních informací nebo kvality a kvalifikace auditora. V další části je vymezeno právní a profesní zaštítění profese auditingu v České republice. Značnou část teoretické části tvoří nejnovější přístup k auditorským postupům při ověřování účetní závěrky a výroční zprávy. Je popsán kompletní proces auditu dle metodických postupů. Poslední, stěžejní část práce, tvoří praktická aplikace auditorských postupů při ověřování účetní závěrky a výroční zprávy ve vybraném podniku, přičemž největší pozornost je věnována fázi Provedení auditorských postupů, kde jsou analyzovány jednotlivé oblasti aktiv, pasiv, nákladů a výnosů.