Možnosti automatizovaného získávání dat z veřejně dostupných zdrojů - Jelínek, Martin (2012)
Teoretická část této práce se zabývá možnostmi automatického získávání dat z různých zdrojů. Je zde popsán proces zpracování těchto dat od nástrojů, které umožňují potřebná data z daných zdrojů extrahovat, přes technologie, které lze použít pro ukládání získaných dat, až po postupy a technologie, které je možné využít při následném zpracování získaných dat a tvorbě analýz z těchto dat. Konkrétně se tedy tato část práce věnuje zejména popisu různých typů databází, nebo data mimingu a některým typům analýz. Praktická část této práce je věnována vytvoření aplikace pro automatické stahování článků ze zpravodajských serverů. Aplikace umožňuje stažení článků ze zvolených zpravodajských serverů, jejich naparsování a uložení textu článku do souboru a doplňujících informací do databáze. Smyslem aplikace je zejména sběr dat, která jsou zpracována pro další použití. Vytvořená aplikace umožňuje uživatelům vyhledávat ve stažených článcích pomocí klíčových slov, vytvářet skupiny témat a sledovat např. vývoj situace k danému tématu v čase. Hlavní motivací je archivace starších článků a doplňujících informací k nim, jelikož články na zpravodajských serverech se neustále mění. Díky tomu by po určité době bylo možné takto získaná data podrobit různých analýzám.