Vliv konzumace alkoholu na studijní výsledky vysokoškoláků - Tyburcová, Iva (2013)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv spotřeby alkoholu na studijní výsledky studentů vysokých škol. Konkrétně pro tuto práci byla zvolena skupina studentů studující obor ekonomie na Vysoké škole ekonomické v Praze. Data byla od studentů získána pomocí dotazníkového šetření a následně byla doplněna oficiálními daty ze školní databáze. Na základě teoretického modelu byl vytvořen ekonometrický model, který zkoumá daný vztah. Z výsledků modelu vyplynulo, že intenzita spotřeby alkoholu má na 5% hladině významnosti negativní vliv na studijní výsledky. Z výzkumu lze vyvodit, že mírně převládají negativní účinky konzumace alkoholu, jakými mohou být nevolnost, bolest hlavy či únava. Přesto je patrné, že tyto negativní účinky se snižují se zvyšujícím se počtem návštěv restauračních zařízení při konzumaci alkoholu.