Porovnanie efektivity technológií WebSocket a AJAX pri implementácii kolaboratívneho editoru - Augustín, Jakub (2012)
Táto práca predstavuje modernú technológiu WebSocket, ktorej cieľom je zlepšenie komunikácie v reálnom čase v prostredí internetových stránok. Pozornosť je venovaná použitiu WebSocketu na strane serveru aj na strane klienta. Cieľom tejto práce je prostredníctvom prototypovej implementácie kolaboratívneho editoru poukázať na prínosy technológie WebSocket. Program ICE, ktorý je praktickou časťou tejto práce, prináša aplikáciu teoretických poznatkov o technike WebSocket. Ďalej táto práca obsahuje prehľad techník komunikácie v reálnom čase, ktoré predchádzali vytvoreniu technológie WebSocket. Momentálne najpopulárnejšou z týchto techník je AJAX. Veľká časť tejto práce je preto venovaná praktickému porovnaniu techniky AJAX s technológiou WebSocket.