Regionální doprava z hlediska institucí - Líbalová, Zuzana (2012)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv vybraných formálních institucí -- zákonů a vyhlášek, na individuální automobilovou dopravu. V práci je charakterizována doprava v Praze se zaměřením na situaci v Praze 3. Jsou zde uvedeny všechny formální instituce v podobě zákonů a vyhlášek, které se týkají zřízení zón placeného stání. Podrobně jsou popsány právě zóny placeného stání, které fungují na území Prahy. Konkrétně je zde uvedeno, kde přesně zóny jsou, kdo na nich může parkovat a také za jakou cenu. Popsáno je jejich dělení na modrou, zelenou, oranžovou a smíšenou zónu. Pozornost je také věnována dopravní politice a v jejím rámci hlavně parkovací politice. Tato část je zaměřena na potřebu regulace této politiky. Zejména z důvodu rozrůstání měst a zvyšování počtu automobilů. Práce se týká institucí. Popsána je obecná charakteristika institucí, jejich dělení na formální a neformální. Dále je zhodnocena situace s parkováním na vybraném území Prahy 3. Zvlášť je popsána situace v části Jarov, kde se zóny teprve zavádět budou. Na poznatky navazuje část praktická. V té je zhodnocen vliv vybraných formálních institucí, které jsou podrobně rozebrány již v teoretické části, na individuální automobilovou dopravu.