Segmentace trhu piva - Škubalová, Michaela (2012)
Cílem diplomové práce je najít podobnosti či diference mezi spotřebiteli trhu piva v ČR s použitím primárního a sekundárního výzkumu a obsahové analýzy. Práce obsahuje 2 části, teoretickou a praktickou. V teoretické části je popsána segmentace trhu, marketingový výzkum a trh piva ČR. Praktická část zahrnuje segmentaci trhu pomocí sekundárních dat (agenturní data MML-TGI se softwarem Data Analyzer), primárních dat (vlastní výzkum za pomocí softwaru SPSS) a obsahové analýzy tištěných reklam. Segmentace je realizována prostřednictvím řady metod, např. shluková a faktorová analýza, obecná analýza, kontingenční tabulky, MCART analýza, media neutral quintiles apod. Je užito post hoc segmentace, forward i backward. Závěr práce se týká charakteristiky odkrytých segmentů s marketingovým doporučením.