Vytvořte editor kopenogramů - Fiala, Martin (2012)
Cílem této práce je analýza používaných způsobů grafického záznamu algoritmů a prostředků pro jejich tvorbu, návrh nástroje, který by umožnil zobrazit zadaný program prostřednictvím kopenogramů, a konečně realizace navrženého nástroje, který bude pracovat jako součást většího pluginu v prostředí NetBeans. V úvodní části práce budou popsány principy strukturovaného programování, zmapovány a zhodnoceny používané způsoby zobrazení zdrojového kódu modelovací jazyk UML a další možnosti grafického zobrazování programů, jako jsou vývojové diagramy, Nassi-Shneidermanovy diagramy, Jacksonovy diagramy a především představen méně rozšířený způsob zobrazování, kterým jsou kopenogramy. V druhé části práce je pak popsáno vytvoření nástroje sloužícího k zobrazování kopenogramů. V jednotlivých kapitolách je popsána struktura vytvářené aplikace, nástroje, které jsou pro jeho tvorbu k dispozici, jednotlivé fáze vytváření nástroje i závěrečné testování, zda vyhověl zadání práce. Součástí práce je i uživatelská příručka mající usnadnit práci s editorem kopenogramů. Program, který na základě této práce vznikl, je součástí pluginu BJ2NB a bude sloužit pro podporu výuky programování a algoritmizace na Vysoké škole ekonomické v Praze.