Konfesionální politický systém a neformální sítě jako příčiny ekonomického úpadku Libanonu - Němeček, Stanislav; Chalupníček, Pavel; Šmíd, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce se věnuje institucionální struktuře a souvisejícímu politickému uspořádání v poválečném prostředí Libanonu. Libanon byl jednou ze zemí Blízkého východu, která se pokusila aplikovat pravidla známá jako Washingtonský konsensus. Na případě Libanonu lze ovšem demonstrovat problém, doložený i z jiných zemí světa, kde byl tento přístup uplatněn, a sice nedostatečnou pozornost věnovanou zejm. neformálním institucím. Zvláštní pozornost je v práci věnována konfesionálnímu systému v Libanonu, založeném na rozdělení politických postů podle náboženství. Tento typ uspořádání vyvolává vznik neformálních sítí, které nahrazují státní aparát a podněcují korupci. Práce navrhuje jak je možné současné libanonské uspořádání modifikovat, aby se pozornost věnovaná institucím zvýšila.
Vedoucí práce: Pavel Chalupníček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses