Vybrané účetní a daňové aspekty pracovněprávních předpisů - Kubíková, Kateřina (2012)
Cílem diplomové práce je nastínit skutečnosti, které ovlivňují výši mzdy zaměstnance a jeho základ daně pro výpočet daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Jednotlivé kapitoly proto pojednávají o uzavření pracovní smlouvy a vzniku pracovního poměru, o pravidlech odměňování zaměstnanců vyplývajících ze zákoníku práce a na ně navazujících složkách mzdy, dále jsou zde uvedeny náhrady výdajů, které mohou vzniknout v souvislosti s výkonem práce a okrajově jsou zmíněny i zaměstnanecké benefity. Další kapitoly se zabývají srážkami ze mzdy v podobě pojistného na sociální zabezpečení, zdravotní pojištění a daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Nakonec je uvedeno účetní řešení skutečností, které byly v průběhu práce zmíněny.