Porovnání nástrojů pro Data Discovery - Kopecký, Martin; Novotný, Ota, 1971-; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Diplomová práce se zabývá nástroji pro Data Discovery, neboť je této kategorii Business Intelligence (BI) produktů v posledních letech věnována rostoucí pozornost. Firmy různých velikostí je zařazují do svého portfolia BI aplikací. Hlavním cílem práce je porovnat nástroje QlikView, Tableau a PowerPivot na základě sady definovaných kritérií. Srovnání probíhá na příkladu tvorby reportu, který vychází z reálných požadavků přední české banky. Hlavní cíl práce je podpořen cíli vedlejšími, které se skládají z analýzy již provedených srovnání, odvození vlastní sady kritérií, představení vybraných nástrojů a vypracování případové studie. Práce se dělí na dvě části. Teoretická část popisuje obecnou architekturu Business Intelligence, použití In-memory databází v kontextu BI a vizualizaci dat pro potřeby BI. Dále se věnuje analýze existujících srovnání nástrojů pro Data Discovery a BI platforem obecně. Zkoumáno je osm různých zdrojů, mezi které patří výstupy konzultačních společností i diplomové práce. Na základě této analýzy jsou v praktické části definována srovnávací kritéria, která se dělí do pěti skupin: Získávání, transformace a uchování dat; Analýza a prezentace dat; Provozní vlastnosti; Uživatelská podpora a přívětivost; Obchodní vlastnosti. Navazující kapitoly jsou věnovány představení jednotlivých nástrojů a popisují jejich stručnou historii, hlavní komponenty, dostupné edice a licenční podmínky použití. Případová studie dokumentuje tvorbu praktického řešení v každém z nástrojů a poukazuje na hlavní výhody a nevýhody srovnávaných platforem. V poslední části práce jsou odvozená kritéria postupně aplikována na jednotlivé nástroje a vzniká tak výsledné srovnání, kterým je naplněn hlavní cíl práce. Pro numerické hodnocení je použita metoda váženého součtu z vícekriter
Přínosy práce leží v přehledném a transparentním srovnání tří platforem pro Data Discovery, v definici sady srovnávacích kritérií a v dokumentaci výsledků praktického testování nástrojů formou případové studie. Diplomová práce nepřímo nabízí odpověď na otázku: "Jakým analytickým nástrojem doplnit již existující BI řešení ve společnosti?"
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses