Ekonomická analýza vstupu privátních železničních dopravců na trh v České republice - Mitáček, Jan (2012)
Ve své diplomové práci se zabývám procesem liberalizace železniční dopravy, jejím vlivem na zvyšující se úroveň kvality přepravy a také zkoumám legislativní rámec týkající se železniční dopravy, ať už se týká Evropské unie nebo domácího trhu v České republice. Dále zkoumám, jaký dopad měla a má liberalizace ve Velké Británii a v Německu. V praktické části se zabývám analýzou soukromých železničních operátorů vlastnících licenci na provozování osobní drážní dopravy, především se snažím o určení toho, kteří z operátorů projevují zájem o provozování pravidelné osobní železniční dopravy, a tím pádem vyvíjejí snahu o prolomení dosavadního silného dominantního postavení Českých drah.