Systémově významné bankovní instituce v kontextu finanční stability - Buchta, Martin (2013)
Hrozící bankrot systémově významné banky byl doposud skoro vždy odvrácen poskytnutím pomoci ze strany vlády z důvodu panujících obav z narušení finanční stability a následného oslabení ekonomické aktivity kvůli velikosti, omezené nahraditelnosti nebo silné vnitrosektorové provázanosti selhavší banky. Implicitní vládní garance pro systémově významné banky ale vytvářejí v ekonomice řadu distorzí, které je žádoucí eliminovat. Z navrhovaných regulačních opatření se zdá být neefektivnější z hlediska omezení morálního hazardu, neprohloubení systémového rizika a zachování společenských přínosů G-SIBs současné zavedení vyšších kapitálových požadavků a opatření zajišťujících efektivní ozdravný a restrukturalizační proces u systémově významné banky. Budoucí přínosy a náklady takových opatření budou však do značné míry záviset na tom, v jaké podobě budou tato pravidla včleněna do národních regulatorních rámců.