Systémově významné bankovní instituce v kontextu finanční stability - Buchta, Martin; Půlpánová, Stanislava, 1954-; Hradil, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Hrozící bankrot systémově významné banky byl doposud skoro vždy odvrácen poskytnutím pomoci ze strany vlády z důvodu panujících obav z narušení finanční stability a následného oslabení ekonomické aktivity kvůli velikosti, omezené nahraditelnosti nebo silné vnitrosektorové provázanosti selhavší banky. Implicitní vládní garance pro systémově významné banky ale vytvářejí v ekonomice řadu distorzí, které je žádoucí eliminovat. Z navrhovaných regulačních opatření se zdá být neefektivnější z hlediska omezení morálního hazardu, neprohloubení systémového rizika a zachování společenských přínosů G-SIBs současné zavedení vyšších kapitálových požadavků a opatření zajišťujících efektivní ozdravný a restrukturalizační proces u systémově významné banky. Budoucí přínosy a náklady takových opatření budou však do značné míry záviset na tom, v jaké podobě budou tato pravidla včleněna do národních regulatorních rámců.
Vedoucí práce: Stanislava Půlpánová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses