Ekonomie prohibice Příklad České republiky v roce 2012 - Bartoš, Jakub (2013)
Tato práce představuje příklad ekonomie prohibice tvrdého alkoholu v Libereckém kraji v roce 2012. Nejprve je sestaven model pro spotřebu piva v restauracích a také pro prodej piva v supermarketu. Pomocí ekonometrické analýzy je ukázáno, že v restauracích se snížila spotřeba piva, a naopak v supermarketu se zvýšil prodej piva v období zákazu prodeje tvrdého alkoholu. Spotřeba i prodej piva je ovlivněn dny v týdnu, kdy největší spotřeba je v pátek a v sobotu v restauracích a prodej piva v sobotu v supermarketu. V období prohibice tvrdého alkoholu se snížil počet trestných činů pod vlivem alkoholu, a naopak zvýšil počet přestupků pod vlivem toxických látek oproti stejnému období v předchozím roce.