Analýza systémového rizika v kontexte starostlivosti o stabilitu finančných systémov - Cipková, Dagmara (2013)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou systémového rizika a jeho vplyvu v rámci finančného systému. Na základe popisu jednotlivých zákonitostí analyzuje podstatu systémového rizika a jeho dopady na finančný sektor. V práci je realizovaná systematická analýza zdrojov systémového rizika spolu s popisom metód jeho merania, doplnená o metódy na rozpoznanie systémovo dôležitých inštitúcií. Analytická časť práce spočíva v aplikovaní jedného z modelov merania systémového rizika na reálne dáta Spojených štátov amerických od roku 1990 do roku 2011 a v rozbore novo prijatej regulácie, v skrátenej podobe nazývanej ako Dodd-Frank Act. Hlavný prínos tejto práce spočíva v komplexnom pohľade na problematiku systémového rizika, ktorý je nutným predpokladom jeho úspešného riadenia.