Mohou za všechny zlozvyky špatní přátelé? Co ovlivňuje nadměrnou konzumaci alkoholu, kouření, drog a rizikový sex - Urbánek, Jakub (2013)
Cílem práce je zodpovězení několika hypotéz týkajících se spotřeby rizikových statků -- alkoholu, kouření, drog - a rizikového sexu studenty 1. a 3. ročníků tří typově rozdílných středních škol. Teoretická část textu vytváří deskripcí dřívějších prací základ, na kterém jsou hypotézy postaveny, popisuje vše, co na rozhodování o míře spotřeby rizikových statků přímo či nepřímo působí. V praktické části pak pomocí dat z dotazníkového šetření testuji nastolené hypotézy. Pokusím se o identifikaci velikosti "vlivu ostatních" na spotřebu jednotlivce ve třídě. Zjistím, že ve třídách, kde se vyskytuje tzv. "darebák", výrazně vzrůstá průměrná spotřeba jednotlivých rizikových statků a naopak, ve třídách s tzv. "slušňákem", průměrná spotřeba klesá.