Příčiny současné finanční krize a analýza opatření vedoucích k jejímu překonání - Rys, David (2011)
Tato diplomová práce pojednává příčinách a stěžejních institucionálních odezvách finanční krize, která probíhala v letech 2007-2009. Předložen je taktéž historický přehled vybraných amerických finančních krizí. V první části práce hledám odpověď na otázku, zda minulé finanční krize mají společného jmenovatele. Dospívám k závěru, že prodělané krize si skutečně podobné jsou a spíše než svojí povahou se liší dobovými okolnostmi. Druhá kapitola je věnována problematice příčin finančních krizí, konkrétně zákonům Community Reinvestment, Gramm Leach Bliley a Commodity Futures Modernization. Celý blok je doplněn o morální hazard. Jsem přesvědčen, že přímý vliv na finanční krizi můžeme přisoudit pouze morálnímu hazardu. Úloha jednotlivých zákonů je minimálně sporná. V závěrečné části vysvětluji význam stěžejních regulatorních odpovědí na finanční krizi. Za nejpodstatnější považuji Dodd-Frank Act, Volckerovo pravidlo, reorganizaci derivátového trhu, úpravu regulace a dohledu ratingových agentur a také úpravu kapitálové přiměřenosti vyplývající z Basel III.