Souvislosti platební bilance a měnového kurzu (analýza a komparace vybraných ekonomik) - Toperczerová, Michaela; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Kunz, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Cílem diplomové práce je verifikovat vzájemné souvislosti mezi platební bilancí a měnovým kurzem. První část stručně popisuje strukturu platební bilance a nastiňuje teorii měnového kurzu, jakožto makroekonomické veličiny. Zabývá se mimo jiné i odlišností jednotlivých systémů měnového kurzu. Další část tvoří charakteristika historických a současných ekonomických podmínek a rizik čtyř vybraných zemí: Brazílie, Ruska, Indie a Číny (BRIC). V analytické části jsou dále podrobeny analýze položky platební bilance a vývoj měnového kurzu. Využito bylo metod lineární regrese aplikované na časové řady z ročních dat za patnácti- až sedmnáctileté období.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses