Analýza platobných systémov v Českej a Slovenskej republike - Molnárová, Lucia; Schlossberger, Otakar, 1958-; Le, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práca sa zaoberá analýzou medzibankových platobných systémov v Českej a Slovenskej republike. V práci je vymedzený pojem platobného styku, platobnej služby a sú popísané základné druhy platobných systémov, čo slúži ako teoretický základ pre ďalšiu analýzu. Nakoľko sú obe krajiny členskými štátmi Európskej únie, práca obsahuje aj stručnú charakteristiku platobných systémov v Európskej únii a ich právnou úpravu. Ďalej je pozornosť venovaná charakteristike platobných systémov v Českej republike a na Slovensku. V Českej republike funguje jediný medzibankový platobný systém CERTIS, zatiaľ čo na Slovensku fungujú platobné systémy dva. Prvým z nich je TARGET2-SK slúžiaci prevažne k spracovaniu veľkoobjemových medzibankových platieb, druhým je retailový systém SIPS. Posledná časť diplomovej práce je venovaná komparatívnej analýze systémov v oboch krajinách, a to na základe počtu účastníkov, počtu uskutočnených transakcií a objemu uskutočnených transakcií za časové obdobie od roku 2006 do roku 2011.
Vedoucí práce: Otakar Schlossberger
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses