Analýza vernostného programu reštaurácii Ambiente - Čuchranová, Mária (2012)
Diplomová práca sa zameriava na oblasť vernostného programu. Jej cieľom je analýza vernostného programu reštaurácií Ambiente s názvom Program pre priateľov dobrého jedla a jeho porovnanie so spôsobom odmeňovania zákazníkov, ktorý spoločnosť využívala pred spustením programu. Teoretická časť popisuje najprv umiestnenie vernostného programu v marketingu, kde sú vysvetlené základné pojmy ako marketingová a komerčná komunikácia, marketingový mix, komunikačný mix, podpora predaje a jej jednotlivé formy. V súvislosti s vernostným programom sú ďalej vysvetlené pojmy vernosť zákazníka, jeho spokojnosť a hodnota. Ďalej obsahuje oblasť riadenia vzťahov so zákazníkmi a možnosti merania vernostného programu. V praktické časti je predstavená skupina reštaurácií Ambiente, jej predošlý spôsob odmeňovania zákazníkov a popis nového vernostného programu.