Současné trendy na českém pojistném trhu - Kučerová, Barbora (2012)
Diplomová práce se zabývá současnými trendy v oblasti pojišťovnictví. Cílem této práce je nalézt a analyzovat jednotlivé vývojové trendy, které v posledních několika letech ovlivňují pojistný trh. V první části práce je definován vývoj na českém pojistném trhu z hlediska předepsaného pojistného. Další dvě kapitoly se věnují trendům v oblasti neživotního a životního pojištění a zvlášť v oblasti pojištění motorových vozidel. U neživotního pojištění se jedná o vývoj v oblasti katastrofických událostí, a následkem toho zvyšující se význam alternativních nástrojů krytí rizika. Kapitola o trendech v životním pojištění pojednává o jednorázových a běžných pojistkách, dále o rozhodnutí Soudního dvora EU o zákazu diskriminace pohlaví v kalkulaci pojistného a reakce pojišťoven v podobě tvorby pojistných produktů určených pouze ženám. Poslední kapitola se zabývá novým regulatorním konceptem Solvency II. Vysvětlením jeho cílů, tři pilířů, a také Lamfalussyho legislativního procesu, dle něhož je vytvářen. V závěru práce jsou zhodnoceny také jeho dopady.