Daňové aspekty pojistné teorie a praxe - Mišáková, Lenka; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Trojan, Jaromír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Daňové příjmy státu jsou hlavní složkou finančních toků do státního rozpočtu, a proto podléhá zdanění téměř veškerá lidská činnost včetně oblasti pojišťovnictví. Nejvýznamnější spojení mezi daněmi a pojistným odvětvím představuje daň z příjmů odváděná pojišťovnami. Jejich aktivity ale podléhají i dalším daním, které všechny dohromady ovlivňují činnost a rozhodování pojišťoven v oblasti financování s cílem snížení odváděných daní. Dopad mají daně i na rozhodování obyvatel, které se snaží ovlivnit ve prospěch produktů a služeb prospěšných pro jejich život a stát. Mezi ně se řadí také soukromé životní pojištění. Dopad zdanění na pojišťovny, faktory ovlivňující výši daně odváděné pojišťovnami a srovnání daňové povinnosti mezi jednotlivými pojišťovnami, dále způsob daňových úspor a daňové úlevy pro obyvatele spojené s pojistnými produkty zpracovává tato práce.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses