Konvergenční proces České republiky k Evropské měnové unii - Kutinová, Hana; Mandel, Martin, 1962-; Skoupil, Lubomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Diplomová práce hodnotí konvergenční proces České republiky. V práci jsou popsány historické okolnosti vzniku Smlouvy o Evropské unii a podrobně jsou rozebrána kritéria pro zavedení eura. Na konvergenční proces České republiky je nahlíženo jak z pohledu nominální konvergence (tj. z pohledu cenové, rozpočtové, kurzové stability a stability na finančních trzích), tak reálné konvergence (měřené pomocí HDP na obyvatele v paritě kupní síly). Dále je zhodnocen institucionální rámec fiskální politiky České republiky. Analyzovány jsou i ukazatele sladěnosti, jako je např. hospodářský cyklus, úrokové sazby, měnový kurz a akciové indexy. K hodnocení je používána komparativní metoda -- vývoj ukazatelů je srovnáván v čase a se zeměmi v podobném postavení jako je Česká republika (tj. Polskem a Maďarskem).
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses