Význam a fungování kontrolních mechanismů ve vztahu k finační pozici účetní jednotky - Bednář, Jan (2012)
Bakalářská práce se zabývá kontrolami finančního účetnictví v účetní jednotce. Jejím cílem je zhodnotit roli dnešních kontrolních mechanismů a v kontextu dnešní doby poukázat na některé nedostatky. Mechanismy kontroly práce rozděluje na interní a externí. Jsou zde popsány procesy obou typů kontrol jako interní audit, externí audit, interní účetní předpisy a informační systémy. Kontrolní procesy jsou aplikovány na společnost Business Media CZ. Práce rozvádí vnitřní kontrolní procesy v Business Media CZ jako součásti koncernu a uvádí příklady selhání interních i externích kontrolních procesů na dvou společnostech (Enron a Olympus). Práce popisuje interní kontrolní procesy společnosti Business Media CZ a ve světle dnešní doby kontrolní mechanismy jako celek. Kontrolním procesům přiděluje váhy významnosti.